јун 19, 2020

Koliko gvožđa treba našem organizmu

Gvožđe je podložno promenama u organizmu zavisno od starosnog uzrasta kao i od specifičnih stanja tokom života. Takođe, i potrebe organizma za gvožđem menjaju se zavisno od starosti i od određenih specifičnosti organizma.

Preporučeni dnevni unos gvožđa je zavistan od starosne dobi, a preporučene dnevne doze mogu varirati zavisno o individualnom statusu gvožđa u organizmu i o načinu ishrane.

Preporučeni dnevni unos gvožđa
Starosna dob (godine) Muški spol (mg) Ženski spol (mg)
Odojčad (7 do 12 meseci) 11 11
1-3 7 7
4-8 10 10
9-13 8 8
14-18 11 15
19-49 8 18
Preko 50 8 8
Trudnoća / 27
Dojenje (dojilje mlađe od 19 god.) / 10
Dojenje (dojilje starosti između 19 i 50 god.) / 9

Povećane potrebe za gvožđem postoje u doba intenzivnog rasta dece i u toku trudnoće. Takođe, povećane potrebe postoje i kod žena koji imaju obilne menstruacije zbog povećanog gubitka krvi u toku ciklusa.

Uspostavljanje ravnoteže u organizmu između potreba za gvožđem i potrošnje gvožđa je ključno za održavanje dobrog zdravlja.

Bez obzira na to da li se nalazimo u nekom specifičnom životnom razdoblju i bez obzira na to trpi li naš organizam od malokrvnosti ili ne trpi, važno je svakodnevno konzumirati namirnice bogate gvožđem. Nažalost, nekada ni pravilnom ishranom ne uspevamo zadovoljiti potrebne našeg organizma za gvožđem, naročito ako smo pripadnici određenih starosnih grupa ili ako se nalazimo u životnom razdoblju koje nosi sa sobom određene specifičnosti, što važi za pripadnice nežnijeg pola. U takvim situacijama često moramo posezati za dodacima ishrani koji sadrže gvožđe, a na našem tržištu takvih je sve više. Informisanje i prikupljanje saznanja o tome doprinosi boljem razumevanju o tome koji preparat donosi najviše koristi našem organizmu s ciljem očuvanja fizioloških vrednosti gvožđa u našem organizmu, što je jedan od preduslova za naše zdravstveno blagostanje i kvalitetan život.