јун 19, 2020

Kada nam je potrebna suplementacija gvožđem

Menstruacija, dugotrajna i obilna krvarenja tokom menstruacije, priprema za trudnoću /planiranje porodice/ reproduktivni period u životu žene, trudnoća, dojenje, intenzivan rast i razvoj odojčeta, malo dete i predškolska dob, doba puberteta i tinejdžersko…
FeRAL® je specijalno dizajnirana formulacija gvožđa koja omogućava BOLJU EFIKASNOST i BOLJU PODNOŠLJIVOST!
FeRAL® je dodatak prehrani namenjen za prevenciju nedostatka gvožđa kod dece i odraslih
FeRAL® otklanja osećaj umora i nedostatka energije

Menstruacija

Menstruacija, nakon inicijalnog ponekad i šokantnog doživljavanja kod devojčica koje ulaze u pubertet, postaje normalan deo života jedne žene.  Međutim, pored savladavanja svih novih higijenskih potreba u tom periodu, devojkama i ženama je nekada potreban i duži period kako bi se navikle na promene koje sa sobom njihovom telu nosi menstrualno krvarenje.

Jedna od tih promena odnosi se na promene u potrebama organizma pripadnica ženskog pola za gvožđem kao sastavnom komponentom crvenih krvnih zrnaca koja se gube zajedno sa ostalim komponentama krvi u toku svakog mesečnog menstrualnog krvarenja. U toku menstruacije potrebe za gvožđem u organizmu žene mogu biti i duplo veće u odnosu na potrebe za gvožđem kod muškaraca. Zbog povećanih potreba za gvožđem u doba menstrualnog krvarenja žena može osećati umor, malaksalost, iscrpljenost, manjak energije, pospanost ili imati oslabljenu koncentraciju koje su više izražene u toku mesečnog krvarenja u poređenju sa ostalim periodom u toku meseca.

Dugotrajna i obilna krvarenja tokom menstruacije

Koliko god menstrualno krvarenje bilo normalno i poželjno kao dobar znak ženskog repoduktivnog zdravlja, ipak je prilično neugodno, posebno ako je obilnije ili dugotrajno. Pojačano i/ili dugotrajno menstrualno krvarenje je jedan od najčešćih uzroka deficita gvožđa u organizmu u razvijenom svetu.  Kod nekih žena obilne menstruacije u velikoj meri utiču na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života.  Smatra se da jedna od deset žena ima obilne menstruacije, a da skoro jedna petina učenica i studentkinja  ima obilnija krvarenja u toku ciklusa. Kod nekih pripadnica ženskog pola obilnija krvarenja su uobičajena i prirodna te nemaju uzrok u podlozi nastanka, dok su kod nekih drugih razlozi za nastanak obilnih menstruacija različiti i mnogobrojni, zbog kojih je neophodno pravovremeno posetiti ginekologa.

Pod obilnim menstruacijama se podrazumeva gubitak krvi od 80 ml ili više po jednom ciklusu koje pripadnice ženskog pola najčešće mere brojem potrošenih uložaka za vreme menstruacije. Menstruacija se može smatrati obilnom ukoliko svakih sat vremena postoji potreba za promenom jednog ili više higijenskih uložaka što traje nekoliko sati zaredom, te ako postoji potreba za menjanjem higijenskih uložaka u toku noći.

Većina devojaka i žena koje imaju obilne menstruacije žale se na slabost, manjak snage, veću podložnost infekcijama, umor i bespomoćnost za vreme menstrualnog krvarenja. Takve devojke i žene su često u tom periodu obilnih krvarenja jako blede. Obilne menstruacije često utiču i na polni život. Takođe, neretko su uzrokom izostanaka s posla ili iz škole.

Priprema za trudnoću /Planiranje porodice/ Reproduktivni period u životu žene

Priprema organizma žene za trudnoću je izuzetno važna za ostvarivanje zdravog potomstva. Gvožđe je od ključne važnosti za očuvanje zdravlja, ali i za pripremu organizma žene za nošenje novog života. Stoga su zalihe gvožđa u organizmu žene koja se priprema za trudnoću od izuzetne važnosti. Nažalost, gotovo polovina žena koje zatrudne u trudnoću ulaze sa deficitom gvožđa zbog čega se mogu očekivati i određene komplikacije u toku same trudnoće i porođaja. Nedovoljno gvožđa u organizmu žene koja želi da zatrudni može uzrokovati nemogućnost zatrudnjivanja, ali i nemogućnost održavanja oplođenog jajašca te nemogućnost ostvarivanja željene trudnoće.

Trudnoća

Potrebe za određenim nutritijentima ili hranjivim sastojcima, pre svega za gvožđem, jako se povećavaju u trudnoći. Gvožđe je neophodno ne samo za pravilan razvoj ploda nego i za normalno funkcionisanje trudnice čiji organizam doživljava velike promene našavši se u „drugom stanju“. Gvožđe je potrebno za razvoj svih organa i tkiva ploda u najranijem periodu trudnoće, za kasniji razvoj formiranog ploda kao i za formiranje zaliha gvožđa u organizmu novorođenčeta i odojčeta koje će biti osnova za nastavak rasta i razvoja nakon poroda u prvim mesecima.

Neadekvatne zalihe gvožđa u organizmu trudnice mogu uticati na porođajnu težinu novorođenčeta u smislu rađanja deteta sa manjom porođajnom težinom. Takođe, nedovoljan unos gvožđa u ishrani trudnice može uticati na pojavu prevremenog porođaja.

Gvožđe je neophodno za razvoj placente ili posteljice koja je potrebna za prenos kiseonika i hranjivih materija iz organizma majke putem pupčane vrpce u organizam ploda, te za odstranjivanje produkata metabolizma iz organizma ploda u organizam majke odakle se eliminiše u spoljnu sredinu. Gvožđe je neophodno za proizvodnju dodatne količine krvi s obzirom da se u organizmu trudnice udvostruči količina cirkulišuće krvi. Nedovoljan unos gvožđa u toku trudnoće može biti uzrokom i povećanog gubitka krvi u toku porođaja i u periodu neposredno nakon porođaja, bez obzira o kojem načinu porođaja se radi (vaginalni porođaj ili carski rez). Zbog toga je neophodno da žene koje planiraju trudnoću kao i trudnice uzimaju gvožđe u sastavu dodataka ishrani ili suplemenata s obzirom na to da povećane potrebe za gvožđem ne mogu biti zadovoljene iz prehrambenih izvora.

Nakon porođaja gotovo četvrtina žena koje ne uzimaju suplemente gvožđa ima deficit ovog nutritijenta u prvoj postporođajnoj nedelji. Faktori koji povećavaju rizik za nastanak manjka gvožđa u organizmu porodilje neposredno nakon porođaja su:

  • žene koje su rađale više puta,
  • blizanačka trudnoća,
  • carski rez,
  • porođaj vakumom ili forcepsom (akušerski instrument za izvlačenje deteta kod teškog porođaja),
  • prevremeni porod,
  • prenesena trudnoća.

Nedovoljan unos gvožđa hranom kod porodilje povećava rizik za veću podložnost infekcijama, rizik za nižim pragom podražljivosti kao i za češćim periodima razdražljivosti i teskobe, te rizik za povećanim osećajem umora i iscrpljenosti.

Period nakon porođaja za majku predstavlja jedno sasvim novo iskustvo, naročito ako je reč o prvorotkama. Taj novi period, pored radosti koju nosi sa sobom rođenje novog života, donosi i dodatne obaveze za čije izvršavanje je potrebna dodatna energija i snaga. Stoga je unos gvožđa u dovoljnoj količini u sastavu dodataka ishrani jedna od najvažnijih preventivnih mera koje imaju za cilj sprečavanje nastanka manjka gvožđa i malokrvnost koja može narušiti i fizičko i mentalno zdravlje novopečene majke te indirektno i njenog tek rođenog deteta.

 

Dojenje

Nedovoljan unos gvožđa u periodu nakon poroda majkama koje doje može stvarati velike teškoće.  Ukoliko dojilja hranom ne unosi dovoljno gvožđa, to utiče na proizvodnju količina mleka koje su nedovoljne za adekvatno napredovanje odojčeta, kao i za proizvodnju mleka koje nije zadovoljavajućeg kvaliteta zbog čega odojče ne napreduje kao što se očekuje ili je zbog toga podložno napadu mikroorganizama, uzročnika različitih infekcija. Gvožđe u sastavu majčinog mleka neophodno je za razvoj imunog sistema odojčeta.

Intenzivan rast i razvoj dojenčeta

U toku prvih 4 do 6 meseci odojče za potrebe rasta i razvoja koristi zalihe gvožđa koje je steklo u majčinoj utrobi, te je stoga veoma važno da unos gvožđa bude adekvatan u skladu sa potrebama trudnice što je moguće osigurati unošenjem gvožđa u sastavu dodataka ishrani. Zalihe tog gvožđa su vrlo bitne u prvim mesecima života, zato što u majčinom mleku vrlo često nema dovoljno gvožđa naročito kod dojilja koje gvožđe uzimaju samo u sastavu namirnica koje unose hranom, a ne uzimaju dodatke gvožđa u obliku suplemenata. Takođe, postojeće zalihe iz doba unutarmateričnog života su za novorođeno dete od značaja zato što digestivni trakt novorođene bebe u prvim mesecima života još uvek nije dovoljno zreo da bi adekvatno vršio apsorpciju gvožđa koje se u organizam odojčeta unese putem majčinog mleka. Odojčetu je dovoljan unos gvožđa neophodan kako bi odgovorilo potrebama intenzivnog telesnog razvoja, ali i za razvoj mozga i mentalnih funkcija.

Malo dete i predškolski uzrast

Iako rast i razvoj malog deteta nije tako vidno intenzivan kao što je to u prvih 12 meseci života, u godinama koje slede dete nastavlja da raste i da se razvija i u fizičkom i u mentalnom smislu. Deca ove starosne dobi postaju veoma aktivna u istraživanju okolnog sveta. Mala deca pohađaju predškolske ustanove u kojima mnogi od njih postaju podložni nastanku različitih infekcija, dok su neka od njih često podložna čestim izostancima zbog bolesti a usled nedovoljne razvijenosti i zrelosti imunog sistema za šta je neophodno unositi dovoljne količine gvožđa u svakodnevnoj prehrani. Deca ove starosne dobi u današnje vreme se počinju baviti sportskim aktivnostima za šta je potreban jak organizam koji je spreman da odgovori dodatnim fizičkim naporima i prilagođavanju sportskom okruženju. Nedovoljan unos gvožđa je izuzetno čest kod dece upravo ovog uzrasta. Veoma je česta pojava da upravo mala deca i deca predškolskog uzrasta ne jedu dovoljno ili postaju izbirljiva u izboru namirnica što umnogome zavisi od pristupa roditelja i okoline u kojoj dete odrasta i boravi. Od nedostatka gvožđa pati čak 40 odsto dece u Srbiji.

Zbog toga je dovoljan unos gvožđa kod male dece i dece predškolskog uzrasta moguće adekvatno osigurati jedino pomoću dodataka ishrani.

Doba puberteta i tinejdžersko doba

Doba puberteta donosi sa sobom mnoge izazove. Period intenzivnog rasta, telesnih promena, suočavanja sa svetom odraslih i sl. zahtevaju ulaganje dodatnog psihofizičkog napora za jednog tinejdžera.

U adolescentskom periodu povećavaju se zahtevi od strane delova mozga koji su zaduženi za pamćenje i koncentraciju u cilju savladavanja sve obimnijeg gradiva, te često pripreme za nastavak univerzitetskog obrazovanja i različite stepene doškolovanja.

Doba puberteta za devojčice znači dobijanje prve menstruacije i navikavanje na mesečne cikluse. Kod nekih tinejdžerki menstrualna krvarenja su od samog početka obilna ili duže traju, te je stoga vrlo bitno adekvatno zadovoljavanje potreba organizma za gvožđem zbog mesečnih gubitaka u okviru menstrualnog krvarenja.

U ovo vreme definišu se različita uverenja i prihvataju trendovi po pitanju konzumiranja namirnica određenog, tj. biljnog ili životinjskog porekla, te pojedinci počinju favorizovati konzumiranje namirnica isključivo biljnog porekla čime se svrstavaju u vegetarijance i vegane.

Vegetarijanci i vegani

Ishrana vegetarijanaca i vegana često ne sadrži dovoljno gvožđa za razliku od osoba koje konzumiraju meso. Zbog toga je unošenje dovoljnih količina gvožđa u sastavu dodataka ishrani neophodno za osobe koje su vegetarijanci i vegani. Ove osobe potrebno gvožđe najčešće i jedino mogu unositi u sastavu dodataka ishrani. Ukoliko ove osobe u svoj organizam ne unose neophodne količine gvožđa koje su im potrebne za zadovoljavanje osnovnih potreba tada njihov organizam postaje umorniji, podložniji infekcijama te nastanku nedostatka gvožđa sa rizikom za nastanak malokrvnosti i anemije.