Januar 29, 2018

FeRAL KID®

Feral Kid® suspenzija

Dijetetski proizvod – dodatak ishrani sa zaslađivačem

Feral Kid je tečni dodatak ishrani namijenjen za primjenu u djece i adolescenata. Jedna bočica od 8 ml sadrži 10 mg željeza (u obliku željezo saharata). Proizvod Feral Kid ne sadrži gluten.

Željezo doprinosi normalnoj kognitivnoj (spoznajnoj) funkciji, normalnom metabolizmu stvaranja energije, normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina, normalnom transportu kisika u organizmu, normalnoj funkciji imunološkog sistema, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te ima ulogu u procesu dijeljenja ćelija.*

*odobrene zdravstvene tvrdnje prema European Food Safety Authority (EFSA)

Prednost Feral Kid proizvoda je u tome što su molekule željeza iz sastava proizvoda obavijene prirodnom alginatnom ovojnicom koja omogućava bolju bioraspoloživost željeza, te mnogo bolju podnošljivost. Feral Kid ne izaziva „metalni okus“ i stomačne tegobe. Dodatno je obogaćen prijatnom aromom karamele zbog čega ga djeca rado prihvataju.

 

Sastav

Sadržaj u jednoj (1) bočici:

Sastojci: Jedna bočica od 8 ml sadrži:
Željezo 25 mg željezo saharata, što odgovara 10 mg gvožđa 


Ostali sastojci:
voda, zgušnjivač natrij karboksimetilceluloza, zaslađivač sukraloza, aroma karamel, konzervansi: kalij sorbat i natrij benzoat, regulator kiselosti citratna kiselina.

Kada se primjenjuje Feral Kid?

Željezo nije moguće sintetizirati u organizmu te ga je neophodno redovno unositi putem hrane. Prehrambene navike, a prije svega navike naše djece, mogu dovesti do toga, da se odgovarajući vitamini, minerali i oligoelementi (kao što je željezo) ne unose u organizam u potrebnoj količini.

Željezo se primjenjuje kao dodatak ishrani u stanjima u kojima postoji povećana potreba za unosom željeza kao što je slučaj kod:

  • djece u periodu rasta i razvoja, povećane psihičke i fizičke aktivnosti kao što su učenje i aktivno i rekreativno bavljenje sportom, jednolične ishrane, nedovoljnog unosa vitamina i minerala

 

Način primjene

Protresti bočicu prije otvaranja. Sadržaj bočice se može popiti sam ili razblažen sa vodom ili sokom.

Preporučuje se primjena ovog proizvoda sa sokom od narandže ili vitaminom C. Vitamin C povećava apsorpciju željeza.

 Preporučena dnevna doza za djecu od 3 do 6 godina je 7 mg, što je sadržano u 2/3 bočice, odnosno 5 ml. U ovom slučaju, preporučenu dozu od 5 ml suspenzije naspite u plastičnu kafenu kašičicu i primijenite prije doručka. Preostali sadržaj bočice bacite.

Preporučena doza za djecu stariju od 7 godine: 1 bočica na dan prije doručka.

Preporučuje se primjena u trajanju od mjesec dana. Nakon toga, nastaviti po potrebi.

Napomene

Držati izvan dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak ishrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj ishrani.

Upozorenja

Ne primjenjujte ovaj proizvod ako ste alergični (preosjetljivi) na neki od sastojaka ovog dodatka ishrani. Ako se tokom primjene ovog proizvoda jave reakcije preosjetljivosti, daljnju primjenu treba prekinuti i javiti se ljekaru.

Kao i kod ostalih proizvoda koji sadrže željezo tako i nakon primjene proizvoda Feral Kid, stolica može biti tamno obojena.

 

U slučaju primjene drugih lijekova ili postojanja nekih zdravstvenih stanja, posavjetujte se sa Vašim ljekarom ili farmaceutom prije primjene ovog proizvoda.

Način čuvanja: Čuvati na suhom i hladnom mjestu u originalnom pakovanju.

Rok upotrebe: Označen na pakovanju.

Feral Kid ne primjenjujte nakon isteka roka upotrebe navedenog na pakovanju.

Pakovanje: 10 bočica.

Proizvođač: Bosnalijek  d.d., Sarajevo, Jukićeva 53, BiH u saradnji sa Pharmalink S.L., Avinguda

Universitat Autonoma, 13 Cerdanyola del Valles, Barselona, Španija.