Januar 29, 2018

Kada nam je potrebna suplementacija željezom

Menstruacija, dugotrajna i obilna krvarenja tokom menstruacije, priprema za trudnoću /planiranje porodice/ reproduktivni period u životu žene, trudnoća, dojenje, intenzivan rast i razvoj dojenčeta, malo dijete i predškolska dob, doba puberteta i tinejdžersko...

FeRAL® je specijalno dizajnirana formulacija željeza koja omogućava BOLJU EFIKASNOST i BOLJU PODNOŠLJIVOST!
FeRAL® je dodatak prehrani namijenjen za prevenciju nedostatka željeza kod djece i odraslih
FeRAL® otklanja osjećaj umora i nedostatka energije

Menstruacija

Menstruacija, nakon inicijalnog ponekad i šokantnog doživljavanja kod djevojčica koje ulaze u pubertet, postaje normalan dio života jedne žene.  Međutim, pored savladavanja svih novih higijenskih potreba u tom periodu, djevojkama i ženama je nekada potreban i duži period kako bi se navikle na promjene koje sa sobom njihovom tijelu nosi menstrualno krvarenje. 

Jedna od tih promjena odnosi se na promjene u potrebama organizma pripadnica ženskog spola za željezom kao sastavnom komponentom crvenih krvnih zrnaca koja se gube zajedno sa ostalim komponentama krvi u toku svakog mjesečnog menstrualnog krvarenja. U toku menstruacije potrebe za željezom u organizmu žene mogu biti i duplo veće u odnosu na potrebe za željezom kod muškaraca. Zbog povećanih potreba za željezom u doba menstrualnog krvarenja žena može osjećati umor, malaksalost, iscrpljenost, manjak energije, pospanost ili imati oslabljenu koncentraciju koje su više izražene u toku mjesečnog krvarenja u poređenju sa ostalim periodom u toku mjeseca.   

Dugotrajna i obilna krvarenja tokom menstruacije

Koliko god menstrualno krvarenje bilo normalno i poželjno kao dobar znak ženskog repoduktivnog zdravlja, ipak je prilično neugodno, posebno ako je obilnije ili dugotrajno. Pojačano i/ili dugotrajno menstrualno krvarenje je jedan od najčešćih uzroka deficita željeza u organizmu u razvijenom svijetu.  Kod nekih žena obilne menstruacije u velikoj mjeri utiču na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života.  Smatra se da jedna od deset žena ima obilne menstruacije, a da skoro jedna petina učenica i studentica ima obilnija krvarenja u toku ciklusa. Kod nekih pripadnica ženskog spola obilnija krvarenja su uobičajena i prirodna te nemaju uzrok u podlozi nastanka, dok su kod nekih drugih razlozi za nastanak obilnih menstruacija različiti i mnogobrojni, zbog kojih je neophodno pravovremeno posjetiti ginekologa.

Pod obilnim menstruacijama se podrazumijeva gubitak krvi od 80 ml ili više po jednom ciklusu koje pripadnice ženskog spola najčešće mjere brojem potrošenih uložaka za vrijeme menstruacije. Menstruacija se može smatrati obilnom ukoliko svakih sat vremena postoji potreba za promjenom jednog ili više higijenskih uložaka što traje nekoliko sati zaredom, te ako postoji potreba za mijenjanjem higijenskih uložaka u toku noći.

Većina djevojaka i žena koje imaju obilne menstruacije žale se na slabost, manjak snage, veću podložnost infekcijama, umor i bespomoćnost za vrijeme menstrualnog krvarenja. Takve djevojke i žene su često u tom periodu obilnih krvarenja jako blijede. Obilne menstruacije često utiču i na spolni život. Također, nerijetko su uzrokom izostanaka s posla ili iz škole.

Priprema za trudnoću /Planiranje porodice/ Reproduktivni period u životu žene

Priprema organizma žene za trudnoću je izuzetno važna za ostvarivanje zdravog potomstva. Željezo je od ključne važnosti za očuvanje zdravlja, ali i za pripremu organizma žene za nošenje novog života. Stoga su zalihe željeza u organizmu žene koja se priprema za trudnoću od iznimne važnosti. Nažalost, gotovo polovina žena koje zatrudne u trudnoću ulaze sa deficitom željeza zbog čega se mogu očekivati i određene komplikacije u toku same trudnoće i poroda. Nedovoljno željeza u organizmu žene koja želi da zatrudni može uzrokovati nemogućnost zatrudnjivanja, ali i nemogućnost održavanja oplođenog jajašca te nemogućnost ostvarivanja željene trudnoće.

Trudnoća

Potrebe za određenim nutritijentima ili hranjivim sastojcima, prije svega za željezom, jako se povećavaju u trudnoći. Željezo je neophodno ne samo za pravilan razvoj ploda nego i za normalno funkcioniranje trudnice čiji organizam doživljava velike promjene našavši se u „drugom stanju“. Željezo je potrebno za razvoj svih organa i tkiva ploda u najranijem periodu trudnoće, za kasniji razvoj formiranog ploda kao i za formiranje zaliha željeza u organizmu novorođenčeta i dojenčeta koje će biti osnova za nastavak rasta i razvoja nakon poroda u prvim mjesecima.

Neadekvatne zalihe željeza u organizmu trudnice mogu uticati na porođajnu težinu novorođenčeta u smislu poroda djeteta sa manjom porođajnom težinom. Također, nedovoljan unos željeza u prehrani trudnice može uticati na pojavu prijevremenog poroda.

Željezo je neophodno za razvoj placente ili posteljice koja je potrebna za prenos kisika i hranjivih materija iz organizma majke putem pupčane vrpce u organizam ploda, te za odstranjivanje produkata metabolizma iz organizma ploda u organizam majke odakle se eliminira u vanjsku sredinu. Željezo je neophodno za proizvodnju dodatne količine krvi s obzirom da se u organizmu trudnice udvostruči količina cirkulirajuće krvi. Nedovoljan unos željeza u toku trudnoće može biti uzrokom i povećanog gubitka krvi u toku poroda i u periodu neposredno nakon poroda, bez obzira o kojem načinu poroda se radi (vaginalni porod ili carski rez). Zbog toga je neophodno da žene koje planiraju trudnoću kao i trudnice uzimaju željezo u sastavu dodataka prehrani ili suplemenata s obzirom na to da povećane potrebe za željezom ne mogu biti zadovoljene iz prehrambenih izvora.

Nakon poroda gotovo četvrtina žena koje ne uzimaju suplemente željeza ima deficit ovog nutritijenta u prvoj postporođajnoj sedmici. Faktori koji povećavaju rizik za nastanak manjka željeza u organizmu porodilje neposredno nakon poroda su:

  • žene koje su rađale više puta,
  • blizanačka trudnoća,
  • carski rez,
  • porod vakumom ili forcepsom (akušerski instrument za izvlačenje djeteta kod teškog porođaja),
  • prijevremeni porod,
  • prenesena trudnoća.

Nedovoljan unos željeza hranom kod porodilje povećava rizik za veću podložnost infekcijama, rizik za nižim pragom podražljivosti kao i za češćim periodima razdražljivosti i tjeskobe, te rizik za povećanim osjećajem umora i iscrpljenosti.

Period nakon poroda za majku predstavlja jedno sasvim novo iskustvo, naročito ako je riječ o prvorotkama. Taj novi period, pored radosti koju nosi sa sobom rođenje novog života, donosi i dodatne obaveze za čije izvršavanje je potrebna dodatna energija i snaga. Stoga je unos željeza u dovoljnoj količini u sastavu dodataka prehrani jedna od najvažnijih preventivnih mjera koje imaju za cilj sprečavanje nastanka manjka željeza i malokrvnost koja može narušiti i fizičko i mentalno zdravlje novopečene majke te indirektno i njenog tek rođenog djeteta.

Dojenje

Nedovoljan unos željeza u periodu nakon poroda majkama koje doje može stvarati velike teškoće.  Ukoliko dojilja hranom ne unosi dovoljno željeza, to utiče na proizvodnju količina mlijeka koje su nedovoljne za adekvatno napredovanje dojenčeta, kao i za proizvodnju mlijeka koje nije zadovoljavajućeg kvaliteta zbog čega dojenče ne napreduje kao što se očekuje ili je zbog toga podložno napadu mikroorganizama, uzročnika različitih infekcija. Željezo u sastavu majčinog mlijeka neophodno je za razvoj imunog sistema dojenčeta. 

Intenzivan rast i razvoj dojenčeta

U toku prvih 4 do 6 mjeseci dojenče za potrebe rasta i razvoja koristi zalihe željeza koje je steklo u majčinoj utrobi, te je stoga veoma važno da unos željeza bude adekvatan u skladu sa potrebama trudnice što je moguće osigurati unošenjem željeza u sastavu dodataka prehrani. Zalihe tog željeza su vrlo bitne u prvim mjesecima života, zato što u majčinom mlijeku vrlo često nema dovoljno željeza naročito kod dojilja koje željezo uzimaju samo u sastavu namirnica koje unose hranom, a ne uzimaju dodatke željeza u obliku suplemenata. Također, postojeće zalihe iz doba unutarmateričnog života su za novorođeno dijete od značaja zato što crijevni trakt novorođene bebe u prvim mjesecima života još uvijek nije dovoljno zreo da bi adekvatno vršio apsorpciju željeza koje se u organizam dojenčeta unese putem majčinog mlijeka. Dojenčetu je dovoljan unos željeza neophodan kako bi odgovorilo potrebama intenzivnog tjelesnog razvoja, ali i za razvoj mozga i mentalnih funkcija.

Malo dijete i predškolska dob

Iako rast i razvoj malog djeteta nije tako vidno intenzivan kao što je to u prvih 12 mjeseci života, u godinama koje slijede dijete nastavlja da raste i da se razvija i u fizičkom i u mentalnom smislu. Djeca ove starosne dobi postaju veoma aktivna u istraživanju okolnog svijeta. Mala djeca pohađaju predškolske ustanove u kojima mnogi od njih postaju podložni nastanku različitih infekcija, dok su neka od njih često podložna čestim izostancima zbog bolesti a usljed nedovoljne razvijenosti i zrelosti imunog sistema za što je neophodno unositi dovoljne količine željeza u svakodnevnoj prehrani. Djeca ove starosne dobi u današnje vrijeme se počinju baviti sportskim aktivnostima za što je potreban jak organizam koji je spreman da odgovori dodatnim fizičkim naporima i prilagođavanju sportskom okruženju. Nedovoljan unos željeza je izuzetno čest kod djece upravo ovog uzrasta. Veoma je česta pojava da upravo mala djeca i djeca predškolske dobi ne jedu dovoljno ili postaju izbirljiva u izboru namirnica što umnogome zavisi od pristupa roditelja i okoline u kojoj dijete odrasta i boravi. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svako treće dijete u BiH ima nedostatak željeza.

Zbog toga je dovoljan unos željeza kod male djece i djece predškolske dobi moguće adekvatno osigurati jedino pomoću dodataka prehrani. 

Doba puberteta i tinejdžersko doba

Doba puberteta donosi sa sobom mnoge izazove. Period intenzivnog rasta, tjelesnih promjena, suočavanja sa svijetom odraslih i sl. zahtijevaju ulaganje dodatnog psihofizičkog napora za jednog tinejdžera. 

U adolescentskom periodu povećavaju se zahtjevi od strane dijelova mozga koji su zaduženi za pamćenje i koncentraciju u cilju savladavanja sve obimnijeg gradiva, te često pripreme za nastavak univerzitetskog obrazovanja i različite stepene doškolovanja. 

Doba puberteta za djevojčice znači dobijanje prve menstruacije i navikavanje na mjesečne cikluse. Kod nekih tinejdžerki menstrualna krvarenja su od samog početka obilna ili duže traju, te je stoga vrlo bitno adekvatno zadovoljavanje potreba organizma za željezom zbog mjesečnih gubitaka u okviru menstrualnog krvarenja.

U ovo vrijeme definiraju se različita uvjerenja i prihvataju trendovi po pitanju konzumiranja namirnica određenog, tj. biljnog ili životinjskog porijekla, te pojedinci počinju favorizirati konzumiranje namirnica isključivo biljnog porijekla čime se svrstavaju u vegetarijance i vegane. 

Vegetarijanci i vegani

Prehrana vegetarijanaca i vegana često ne sadrži dovoljno željeza za razliku od osoba koje konzumiraju meso. Zbog toga je unošenje dovoljnih količina željeza u sastavu dodataka prehrani neophodno za osobe koje su vegetarijanci i vegani. Ove osobe potrebno željezo najčešće i jedino mogu unositi u sastavu dodataka prehrani. Ukoliko ove osobe u svoj organizam ne unose neophodne količine željeza koje su im potrebne za zadovoljavanje osnovnih potreba tada njihov organizam postaje umorniji, podložniji infekcijama te nastanku pomanjkanja željeza sa rizikom za nastanak malokrvnosti i anemije.