Januar 29, 2018

FAQ

Imam 19 godina i obilne menstruacije. Zbog obilnosti ciklusa nekada nisam u stanju da odlazim na predavanja, inače sam student Fakulteta za sport. Išla sam kod porodičnog ljekara i uradila nalaze koji su pokazali da su vrijednosti željeza prema donjim dozvoljenim granicama, ali mi je doktor rekao da nemam anemiju. Međutim, u posljednje vrijeme osjećam umor i nakon što prestanu moji obilni ciklusi. Doktor mi je preporučio da uzimam FeRAL DAILY®. Zanima me da li taj preparat moram uzimati samo dok traje menstrualno krvarenje ili ga mogu uzimati neovisno od menstruacije?

FeRAL DAILY® je adekvatno rješenje za problematiku koju navodite. Obilna menstruacijska krvarenja su sigurno uzrok Vaših problema, tj. umora i češćih izostanaka sa predavanja, a upravo se FeRAL DAILY® preporučuje djevojkama i ženama koje imaju obilnija menstrualna krvarenja. FeRAL DAILY® je specijalno dizajnirana formulacija željeza koja u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe za željezom. Željezo u sastavu dodatka prehrani FeRAL DAILY® smanjuje osjećaj umora, poboljšava fizičku spremnost što svakako Vama može biti od dodatne koristi s obzirom da ste, kako ste naveli, student Fakulteta za sport. FeRAL DAILY® možete uzimati neovisno od menstruacije, a preporučuje se uzimati cijeli jedan mjesec dana, jedanput dnevno po jedna bočica prije doručka, nakon čega se preporučuje napraviti pauzu od jednog mjeseca, a zatim ponovo nastaviti sa uzimanjem istom dinamikom.

Imam dijete predškolske dobi, 5 i po godina, koje pohađa dječiji vrtić i koje pored toga ide na gimnastiku u poslijepodnevnim satima, dva puta sedmično. Inače je moj sin uvijek bio vrlo aktivan i u svakodnevnom pokretu. Međutim, imam problem zato što slabo jede. Također, ne želi da jede zeleno povrće koje pripremam na različite načine i koje drugi ukućani pojedu, uključujući i kćerku koja je godinu dana mlađa od mog sina. Slična je situacija je sa mesom, od mesa jedino voli piletinu, ne i druge vrste mesa. Plašim se da svojom ishranom ne unosi dovoljno važnih sastojaka. Također, često mi se čini blijed, u posljednjih pola godine više nego inače. Bojim se da sve to ne vodi u malokrvnost? Imate li neku preporuku šta bi bilo najbolje da mu dajem u vidu nekog sirupa i sl. kako bih bila sigurna da je barem željezo unio u količini koja je njegovom malom organizmu potrebna?

Vaše dijete se nalazi u periodu rasta i razvoja i veoma je bitno da ste Vi svjesni činjenice da je za njegov organizam neophodno da unosi dovoljne količine željeza kako bi zadovoljio potrebe za ovom važnom komponentom. Bilo bi veoma dobro kada bi Vaše dijete bolje jelo i kada ne bi izbjegavalo zeleno povrće i ostale vrste mesa, osim piletine. Međutim, u tom uzrastu se roditelji često susreću sa istom problematikom. Zbog toga bi bilo najbolje da Vaše dijete uzima kao dodatak prehrani preparat željeza koji ima više prednosti za njega u odnosu na ostale preparate željeza koji su, na osnovu brojnih iskustava korisnika, poznati po tome da prouzrokuju mučninu te da ih stoga ljudi često i izbjegavaju. FeRAL KID® je dodatak prehrani koji u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe djece za željezom. Naročito se preporučuje za primjenu u periodima intenzivnog rasta i razvoja, te kod djece koja se bave sportom i ostalim sličnim, dodatnim aktivnostima pored pohađanja vrtića odnosno škole kod djece koja su starija od Vašeg sina. FeRAL KID® je prijatnog okusa karamele, ne sadrži alkohol i ne prouzrokuje tamnjenje zuba. Smanjuje osjećaj umora i nedostatka energije tako da je idealan za djecu uzrasta Vašeg sina.

Na početku sam drugog mjeseca trudnoće. Ovo mi je po redu druga trudnoća. Prva trudnoća je protekla bez velikih ostalih poteškoća izuzev jedne poteškoće koja je vezana za neopisiv umor i manjak energije koje sam počela osjećati na samom početku trudnoće pa sve do posljednjeg mjeseca pred sami porod. Zbog toga sam najveći dio vremena provodila u krevetu i na bolovanjima na kojima sam bila od samog početka trudnoće. Malo se plašim da se u ovoj drugoj trudnoći ne ponove isti simptomi koji su me jako isrcpljivali, a u posljednja dva-tri dana ih pomalo počinjem osjećati. Šta da radim?

Trudnoća je period kada se potrebe za svim hranjivim sastojcima povećavaju, često i u smislu da su nam potrebne duple količine pojedinih važnih komponenti. Ovo se naročito odnosi na željezo. Umor i nedostatak energije koje ste naveli kao problematiku u Vašoj prvoj trudnoći sigurno su postojali kao posljedica toga što Vaše tijelo, zbog nedovoljnih zaliha željeza, nije uspijevalo da odgovori povećanim potrebama koje je sa sobom donijela trudnoća i Vi ste se stalno osjećali umorno i iscrpljeno. Ti simptomi su se održavali kako je trudnoća napredovala s obzirom na to da je i Vašem tijelu s napretkom trudnoće trebalo više željeza, a koje niste adekvatno unosili i nadoknađivali. Zbog toga je i razumljiv Vaš strah da se isto ne ponovi u ovoj trudnoći. Poznato je da većina trudnica ne uzima dovoljno željeza u sastavu svoje prehrane. Savjetujemo Vam da odmah počnete sa uzimanjem dodatka prehrani FeRAL DAILY® kojim ćete unijeti dovoljno željeza kako biste se osjećali manje umorni i sa više energije. FeRAL DAILY® je odličan dodatak prehrani za sprečavanje nastanka smanjenja željeza u krvi zbog drugog stanja i preporučuje se uzimati ga cijeli mjesec dana sa isto toliko pauze te nastavkom konzumiranja na isti način (mjesec uzimanje, mjesec pauza i tako ponoviti) kroz cijelu trudnoću. Ovaj dodatak prehrani trudnice odlično podnose i nemaju popratne probavne tegobe kao što su zatvor koji se često javljaju pri konzumiranju nekih drugih dodataka prehrani sa željezom u sastavu. Sa uzimanjem FeRAL DAILY® dodatka prehrani savjetujemo Vam da nastavite i nakon poroda, i u toku dojenja.

Imam 40 godina. Vodim miran, porodični život. Imam četveročlanu porodicu. U posljednje vrijeme počeo sam osjećati umor u drugoj polovini dana što se prije nikad nije dešavalo. Nakon posla toliko budem umoran da moram leći, te više ne idem na rekreaciju u večernjim satima kada sam običavao igrati fudbal sa kolegama sa posla. Inače, imam nešto povećan šećer u krvi u posljednje dvije godine zbog čega uzimam tablete koje mi je doktor propisao. Za sada uspijevam održati taj šećer u zadovoljavajućim granicama. Od ranije mi je poznato da nemam anemiju. Međutim, doktor mi je prethodno predlagao da uzimam preparate željeza koje sam, prema doktorskom savjetu, uzimao duže vrijeme. Međutim, svaki put nakon uzimanja tih preparata, osjećao sam mučninu, te bih nerijetko dobijao proljev nakon čega bi uslijedio zatvor. Da li ima neki preparat željeza koji je dostupan u apotekama, a koji mi ne bi stvarao ove simptome zbog kojih sam često bio primoran da prekinem uzmanje tog proizvoda.

Manjak energije i iscrpljenost postoje sigurno zato što ne unosite dovoljno željeza u ishrani. Međutim, to nije neuobičajena pojava u današnjem užurbanom svijetu. Savjetujemo Vam da uzimate FeRAL DAILY®, dodatak prehrani koji 100% zadovoljava dnevne potrebe za željezom. Ovaj dodatak prehrani ima mnogo prednosti u odnosu na ostale preparate željeza koji znaju često prouzrokovati neželjene efekte kao što su neprijatan okus, mučninu, žgaravicu, pa čak i povraćanje, a nerijetko i proljev, ali i zatvor. Sve navedeno je razlog odustajanja, tj. prekida daljnjeg korištenja takvih preparata. Međutim, FeRAL DAILY® je nešto sasvim drugačije. Zahvaljujući specijalno dizajniranoj komponenti željeza u sastavu, FeRAL DAILY® ne prouzrokuje spomenute neželjene efekte i odlično se podnosi. Prijatnog je okusa karamele i ne sadrži šećer te ga mogu koristiti osobe kao što ste Vi, koje imaju povišene razine šećera u krvi, kao i osobe koje su dugogodišnji dijabetičari.

Porodila sam se prije dva mjeseca i sve je u najboljem redu. Bebu dojim i imam dovoljno mlijeka, a beba dobro napreduje. Međutim, kako vrijeme odmiče, primjećujem na sebi da sam često prehlađena, te da sam veoma umorna što prije nisam bila. Osjećam manjak snage tako da nakon dojenja moram leći te ne mogu obavljati ostale, svakodnevne poslove po kući. Ovo mi je prva trudnoća i moje prvo iskustvo sa dojenjem, pa se plašim da li je sve uredu? Mislite li da imam razloga za zabrinutost? Majka mi kaže da mi sigurno nedostaje željezo.

Možemo reći da je Vaša majka na pragu tačne pretpostavke. Period dojenja je vrlo zahtjevan period sa stanovišta potreba za energijom tijela žene koja doji. U tom smislu, potrebe za željezom su veće. Nedovoljno željeza u hrani utiče na količinu proizvodenog mlijeka kao i na kvalitet mlijeka. Vaše mlijeko je jedini izvor željeza za Vašu bebu. Također, dojenje iscrpljuje Vaše zalihe željeza, te ukoliko ih ne nadoknađujete adekvatno, dešava se upravo to što ste Vi naveli, umorni ste i malaksali, nemate dovoljno snage. Prijeko je potrebno da počnete unositi dovoljno željeza u svoj organizam svaki dan. Prehranom je to u ovom trenutku u Vašem slučaju otežano postići, te Vam zato savjetujemo da uzmete dodatak prehrani FeRAL DAILY®. FeRAL DAILY® sadrži željezo i nadoknađuje potrebe dojilja za željezom. U periodu dojenja se preporučuje uzimati u jednomjesečnom periodu nakon čega se pravi ista tolika pauza. FeRAL DAILY® će Vam pomoći da se osjećate manje umorni, da imate više snage, nadoknadit će deficitarno željezo u Vašem organizmu, te će primjena ovog dodatka prehrani omogućiti da Vaše mlijeko sadrži kvalietetne količine željeza koje će Vašem dojenčetu osigurati pravilan rast i razvoj.