Januar 29, 2018

Koliko željeza treba našem organizmu

Željezo je podložno promjenama u organizmu zavisno od dobnog uzrasta kao i od specifičnih stanja tokom života. Također, i potrebe organizma za željezom mijenjaju se ovisno od starosti i od određenih specifičnosti organizma.

Preporučeni dnevni unos željeza je ovisan od starosne dobi, a preporučene dnevne doze mogu varirati ovisno o individualnom statusu željeza u organizmu i o načinu prehrane.

Preporučeni dnevni unos željeza
Starosna dob (godine) Muški spol (mg) Ženski spol (mg)
Dojenčad (7 do 12 mjeseci) 11 11
1-3 7 7
4-8 10 10
9-13 8 8
14-18 11 15
19-49 8 18
Preko 50 8 8
Trudnoća / 27
Dojenje (dojilje mlađe od 19 god.) / 10
Dojenje (dojilje starosti između 19 i 50 god.) / 9

Povećane potrebe za željezom postoje u doba intenzivnog rasta djece i u toku trudnoće. Također, povećane potrebe postoje i kod žena koji imaju obilne menstruacije zbog povećanog gubitka krvi u toku ciklusa.

Uspostavljanje ravnoteže u tijelu između potreba za željezom i potrošnje željeza je ključno za održavanje dobrog zdravlja.

Bez obzira na to da li se nalazimo u nekom specifičnom životnom razdoblju i bez obzira na to trpi li naš organizam od malokrvnosti ili ne trpi, važno je svakodnevno konzumirati namirnice bogate željezom. Nažalost, nekada ni pravilnom prehranom ne uspijevamo zadovoljiti potrebne našeg organizma za željezom, naročito ako smo pripadnici određenih starosnih skupina ili ako se nalazimo u životnom razdoblju koje nosi sa sobom određene specifičnosti, što vrijedi za pripadnice nježnijeg spola. U takvim situacijama često moramo posezati za dodacima prehrani koji sadrže željezo, a na našem tržištu takvih je sve više. Informiranje i prikupljanje saznanja o tome pridonosi boljem razumijevanju o tome koji preparat donosi najviše koristi našem organizmu s ciljem očuvanja fizioloških vrijednosti željeza u našem organizmu, što je jedan od preduvjeta za naše zdravstveno blagostanje i kvalitetan život.